Monday, April 25, 2011

Hati-hati.




Kata-katamu mampu membuatkan pokok balak tumbang.
Tajam dan cukup padu.
Kata-katamu mampu membuatkan K-9 menggesel-geselkan kepala dikaki mu.
Lembut dan terharu.

Kata-katamu mampu membuatkan seketul daging merah terguris.
Pedih dan mendalam.

Kata-kata.
Hebat. boleh bikin semua tumpas.
Gah dan hebat bila bersuara.
Realiti?
Anda seorang sampah.
Kerdil dan keseorangan.



Pujianmu merbahaya.
'Adat orang kita', kau bersuara.
Adat? Memuji sesuatu yang sepatut nya dicaci?

Kau cukup hina.
Demi menjaga hati kau tipu diri sendiri.
Sesungguhnya kau hanya lagi menjatuhkan dia.
Dengan kata-kata dan pujian.
Ini bukan adat. ini BIADAP!
Sedarlah!
Kau lagi menjatuhkan dia.
Pembunuh!



Kita. Manusia.
Lemah bila dipuji.
jadi HATI-HATI.


4 comments:

IQ = Iez Qis said...

tu sebab manusia harus berhti2 ngan manusia di sekeliling..kawan baek sendiri pun kdang2 menikam kita dari belakang~

MissSyarniFarida said...

HATI HATI semasa menjawab paper subjek reservoir sebab kalau kau silap mana mana basic je, kau akan fail dan repeat sem depan dan mengadap r*zbeth tercinta

HATI HATI semasa menjawab paper subjek drilling sebab kalau kau tak reti tuker ppg ke psi/ft3 memang masak la subjek itu

Ń¼dakulalaŃ¼ said...

tanks syarni...
akn ku ingt pesan ko...

iq- haha...tu perkara biase... name pon hidup...

Novelgurl said...

kata-kat y lebih tajam dri mata pedang zaazz~ Kalau tak wt slh x de lah dihiris dan mnghiris ye tak ? Jaga diri hiasi peribadi..
hiya ~ hiya ~